Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха нови санкции на Русия

Съединените Щати наложиха нови санкции срещу Русия, които са били координирани тясно с Европейския съюз. Американският президент Барак Обама посочи, че мерките се предприемат, заради действията на Русия, които са дестабилизирали допълнително ситуацията в Украйна през изминалия месец. Допълнителните санкции засягат финансовия, енергийния и сектора по отбраната.

Добавят се мерки срещу шест руски банки, сред които е и най-голямата "Спербанк", като американските граждани няма да могат да купуват дълг на тази банка, който е с по-голям падеж от 30 дни.

На телеконференция с висши лица от администрацията на Белия Дом беше посочено, че всяка една от тези финансови институции е разчитала до голяма степен на американска валута за откупуване на дългове.

В сферата на отбраната действията на Съединените Щати също са съгласувани с Европейския съюз, като те засягат лица и държавни фирми от военната промишленост.

В енергийния сектор под удара на санкциите попадат пет компании – "Газпром", "Газпромнефт", "Лукойл", "Роснефт" и "Сургутнефтегаз".  Те няма да могат да получават американски средства в случаите, в които проучват възможности за добиване на гориво или при производството на такова, когато става дума за проекти под вода, при арткически експедиции и за добиване на шистов газ.

Висши служители от администарцията президента Барак Обама коментираха, че наложените на Кремъл санкции са оказали сериозно влияние върху руската икономика и данните, с които те разполагат показват, че страната е на път да влезе в рецесия. Служителите, пожелали анонимност, изразиха желание да отменят мерките, ако Русия приложи ясни доказателства, че спазва подписаното примирие в Минск на 5 септември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!