Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър се провежда най-големият Фестивал на гроздето

Снимка: Бранислава Бобанац

От днес в продължение на почти два месеца в Кипър се провежда най-големият Фестивал на гроздето и на традиционни местни продукти от него. Лозарството и винарството са водещият селскостопански отрасъл на слънчевия средиземноморски остров и посветените на тях празници са изпълнени с много музика, танци и веселие.

 Домакини на Фестивала на гроздето тази година са четири от най-живописните села в основния лозаро-винарски район на острова - по южните склонове на планината Тродос, в областта на крайбрежния град Лимасол. Според статистиката всеки четвърти, живеещ в селата в този регион, се занимава с лозарство и винарство като основно занятие или като вторичен източник на доходи.

От днес в продължение на пет недели до 9 ноември Фестивалът на гроздето кани жителите на целия остров и многобройните гости от чужбина да опитат най-доброто кипърско грозде и да си подсладят с прочутия десерт палузе, приготвян от гроздов сок. Атрактивни демонстрации на място ще покажат как то се прави, а дегустацията му е безплатна и неограничена. В последния ден от празниците ще се лее първото вино за 2014 г.

Базари с традиционни продукти, с изделия на местните занаяти и изкуства ще посрещнат гостите във всички села. За децата ще бъдат създадени специални кътове, с много игри и забавления. Всичко това е съпроводено с много традиционна музика, танцови и театрални представления.

Районът, в който се провежда фестивалът, е богат на много исторически места, манастири и църкви, на местни етнографски музеи, на много природни забележителности, до които организаторите на празниците  предлагат екскурзии.

Фестивалът на гроздето се организира от Туристическия борд на планината Тродос и местните общини. Той е част от инициативите им за популяризиране и развитие на селските райони чрез техния традиционен поминък, исторически забележителности и живописна природа, като по този начин се привлекат повече гости – живеещи в Кипър и чуждестранни туристи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!