Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция може да изгради буферна зона на границите си с Ирак и Сирия

Турската армия е възможно да изгради буферна зона на границите на страната, където е заплашена от джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак и от войната в Сирия. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти, след като се върна от официално посещение в Катар.

Турската армия разработва такъв план, който ще бъде разгледан от правителството и тогава ще решим дали е необходим такъв ход, каза турският президент.

Засега обаче не се съобщават подробности по тези планове. Идващите от Анкара коментари са доста сдържани поради факта, че джихадистите държат за заложници 49 турски дипломати и съществува риск за живота им.

В същото време Ердоган заяви, че продължава стратегическото сътрудничество на Турция със САЩ във връзка с ударите срещу джихадистите от "Ислямска държава". Той подчерта обаче, че ролята на Турция ще бъде само в рамките на хуманитарните действия.

Повече от нас няма какво да се очаква, каза Ердоган.

В същото време обаче западните съюзници оказват натиск върху Турция за активни действия срещу джихадистите. Те настояват Анкара да пресече каналите за търговия с петрол с джихадистите.

Междувременно Ердоган категорично отрече твърденията, появили се тези дни в американските медии, че Турция купува петрол от джихадистите, като ги нарече груби, долни лъжи и вестникарски измислици.

Турски медии писаха, че на южните си граници Турция вече има насреща си за съсед няколко вражески групировки, между които на първо място са джихадистите от "Ислямска държава", бойците от сирийското крило на ПКК, силите на Башар Асад.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!