Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбският съд наложи на Цветан Василев мярка за неотклонение "подписка"

Прокуратурата вече подготвя искането за екстрадицията на банкера

| обновено на 17.09.14 в 17:32
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата вече подготвя искането за екстрадицията на банкера Цветан Василев, след като по-рано днес сръбските власти потвърдиха, че той се е предал на полицията в Белград. Както вече стана ясно, държавното обвинение разполага с 18-дневен срок, за да изпрати необходимите документи, но според наша информация, те ще бъдат изпратени чрез дипломатическа поща до сръбските власти до ден-два. 
От държавното обвинение официално уведомиха, че са научили за предаването на Василев тази сутрин в 7.26 часа. От прессъобщението става ясно, че банкерът вчера по обед е бил изправен пред сръбски съд, който след изслушването му му е наложил мярка за неотклонение "подписка". Иззет е международният паспорт на Цветан Василев. Той е със забрана да напуска настоящия си адрес и е задължен да се явява пред сръбските власти всеки работен ден от 9 до 15 часа.

Все още никой от правосъдните органи в Сърбия не може да каже къде се намира Цветан Василев и кой е домашният му адрес, който е предоставил на властите в западната ни съседка.

Днес в Сърбия има стачка на адвокатите, което практически е блокирало цялата правосъдна система.

Висшия съд в Белград продължава процедурата по събирането на документите за взимането на решение за изпълнението на законовите основания за екстрадирането на Цветан Василев в България. Сръбското правосъдно министерство в официална позиция до БНР казва, че те искат официално от българското министерство на правосъдието да им предостави необходимите документи за процедурата по екстрадирането и страната ни официално трябва да отправи такова искане до Сърбия.

Говорителката на Висшия съд Душица Ристич обясни, че институцията ще вземе решение относно това дали са изпълнени законовите условия за екстрадиране му, но в крайна сметка окончателното решиение е в ръцете на сръбското правосъдно министерство.

В публичното пространство в Сърбия продължава да витаят неяснотите къде е Василев - в Белград или Парачин, където е мажоритарен собственик на най-голямата на балканите фабрика за стъкло.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Прокуратурата очаква официално потвърждение от Сърбия за задържането на Цветан Василев

Прокуратурата очаква днес официално уведомление от Сърбия, че банкерът Цветан Василев наистина се е предал на полицията в Белград. Вчера това беше потвърдено и от адвоката на Василев, но официалното уведомление е важно, защото след като българските..

обновено на 17.09.14 в 08:49