Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вложители в КТБ поискаха банката незабавно да бъде отворена

Снимка: Капитал

Недоволни вложители в КТБ се заканиха да заведат серия дела в Европейския съд и поискаха банката незабавно да бъде отворена.

Много сериозни критики за проблема с КТБ отправиха членовете на Фейсбук групата срещу гуверньора на БНБ Иван Искров. Вложителите обвиняват него и президента в бездействие и твърдят, че в последните шест месеца банката се води умишлено към фалит.

Борис Михайлов от групата обясни, че не защитава Цветан Васиев, но че не му се дава и възможност да оздрави банката: Естествено е, че простият начин е основните акционери да си оправят и да си оздравят банката, когато държавата така или иначе я разсипа. Няма как това да стане, като казват, ще оздравим една банка от разстояние или от ареста. Това могат да го говорят само хора, които една лафка в живота си не са управлявали.

Днес вложителите дават на главния прокурор и сигнал.

Прокуратурата в хода на проверката и образуваното наказателно производство срещу подуправителя на БНБ господин Гунев, да извърши проверка за свързаност във всички банки, които до момента са ползвали помощ от държавата – ликвидна, а тези банки ние ги знаем. Това са Първа инвестиционна банка, Инвестбанк, както и Българо-американска кредитна банка
, обясни Даниел Божилов.

Вложителите призоваха преди изборите да бъде направена пътна карта за оздравяването на банката, което минава през отпускането на държавна помощ, както се е случвало с Първа инвестиционна банка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!