Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международното джаз Open Source Trio излиза пред клубна публика в НДК тази вечер

Снимка: Младен Катранджиев / opensourcetrio.com
Джаз сензацията с българско участие Open Source Trio довечера излиза пред софийска публика в НДК.

Една от сензациите на световната джаз сцена тази година е Международното трио, което се състои от млади музиканти от България, Германия и холандския остров Кюрасао, а концертът им у нас е част от европейското турне на групата.

Формацията е основана в Ротердам със състав Момчил Атанасов (пиано), Рейлемон Янга (бас) и Юри Шеве (барабани) като фактът, че членовете й вече живеят и свирят в различни държави не им пречи да се събират често за творчески сесии, последната от тях осъществена в България, където триото прави представяне на композиции и записи от новия си албум. Юри Шеве, Момчил Атанасов и Рейлемон Янга в радио студиото на „Ритъмът на столицата“

Пианистът Момчил Атанасов, който е отраснал сред просторите на българските планини, черпи своето вдъхновение от природата и контраста ѝ с модерното общество. Басистът Рей Янга добавя емоционални линии без да пропуска груува и винаги добавя лек карибски привкус, а немският барабанист Юри Шеве, който е отраснал под влиянието на рок музиката знае как да подчертае скритото съобщение на произведението и да му вдъхне характер - неговите изпълнения могат да бъдат от ясни ритми до сложни текстури.
Композициите на триото са повлияни от стилове като джаз, фолклор, поп, рок, латино, класическа и електронна музика.

Чуйте гостуването на триото (в пълен състав) в „Ритъмът на столицата“ и ще разберете къде още в България музикантите ще се срещнат с българска джаз публика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!