Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите 13 терапевти на деца с аутизъм у нас получиха дипломите си

Снимка: БГНЕС


Първите 13 терапевти на деца с аутизъм у нас получиха дипломите си. Те ще работят в центрове за деца с увреждания в страната, прилагайки специална терапия, при която 60 на сто от пациентите се повлияват положително.

Международно признатият терапевт Кристина Коол от Детски медицински център в Мюнхен връчи дипломите на сензорни терапевти за децата - аутисти:

Виждали сме много и различни деца, които имат заболяване от аутистичния сектор и прилагаме различни терапии. Открихме, че сензорната терапия е много полезна. Те започват да общуват с хората, с родителите, с майката.

Болница "Токуда" осигури условията за обучение на рехабилитаторите, каза Явор Дренски, изпълнителен директор:

Работим в насока да разширим нашата помощ към тези деца, не само като сензорна интеграция, да се опитаме да помогнем за болестите, от които те страдат. В тази насока работим с американски колега, който идва редовно в "Токуда" болница в София.

Стела и Стефан са медицински рехабилитатори, които работят в център за деца с проблеми в развитието в столицата:

Това е основен подход при деца с увреждания, не само с аутизъм, с церебрална парализа, с "Даун". В България досега не е имало такъв курс. Това е начинът, по който работят колегите в света.

Детето е в една предварително подготвена среда. Ние я наричаме сензорна среда, в която детето може да изследва, да наблюдава и да трупа опит чрез своите сетива, за да може то да се почувства успешно.

Родители и деца трябва да посещават терапията заедно.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!