Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многодетно семейство от София получава приза "Голямото семейство"

Снимка: goliamotosemeistvo.com

За втора поредна година многодетно семейство получава приза "Голямото семейство". Инициативата е на списание “Кенгуру”, фондация “Искам бебе” и проект “Мулти-мама”. Патрон е президентът Росен Плевнелиев. Тази година той връчи наградата на семейство Найденови от София.

Най-големият проблем на семейство Найденови сега е да удържат хлапетата по коридорите на президентството, след като станаха тазгодишните носители на приза "Голямото семейство". Майката на четирите деца Елена Найденова:

Когато решиш да имаш дете, ти поставяш себе си на втори план и детето става твоето време и твоя живот. Всяко едно по неговия си начин ти носи различна тръпка, различна емоция.

Таткото Росен пък споделя мнението, че да се грижиш за много деца, не е трудно. По-трудното е:

Къде да идем всичките, защото сме много и трудно се намира място, където да може да спим, примерно всичките заедно.

На най-голямата от четирите деца Магдалена е поверена част от отговорността за братчетата и сестричетата. Не иска да каже кой слуша най-много, но обяснява:

Има с кого да си споделяш, с кого да играеш и когато си тъжен, просто идват и те прегръщат и успяваме да се разбираме и да си помагаме. Като се караме - най-вече това показва, че все пак се обичаме.

Под 5% са българите, които решават да имат по три и повече деца, пък обобщи при награждаването президентът Росен Плевнелиев и допълни, че институциите трябва да подкрепят многодетните семейства:

Гъвкаво работно време. Общините пък могат да дават качествени грижи, които да бъдат в съответствие с нуждите на тези родители. Вие сте и амбициозни родители, вие сте и пример как успявате да приоритизирате правилно, така че да бъдете успешни. Когато родителите са успешни - децата успяват.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!