Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция отвори границите си за кюрдите от Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турция отвори границата си със Сирия и започна да приема сирийските кюрди, които бягат от настъплението на джихадистите от "Ислямска държава".

През последните дни стотици сирийски кюрди се бяха струпали в пограничните райони, тъй като Турция, от съображения за сигурност, държа границата затворена.


Действията на турските власти предизвикаха напрежение в района на турските погранични села, които са населени с родственици на бягащите сирийски кюрди. Местните кюрди организираха бурни протести да бъде отворена границата и да приютят близките си. Стигна се до стълкновения със силите на реда.


Турската полиция използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне демонстрациите, но протестите продължиха.

Границата бе отворена и стотици сирийски кюрди преминаха на турска територия. Приемането на бежанците се извършва котролирано от турските власти.

Турският премиер Ахмед Давутоглу заяви, че Турция е започнала да приема намиращите се край границата хора и ще продължи да ги приема.

Всеки, потърсил помощ от наша страна, ще я получи, каза Давутоглу.


В същото време се съобщава, че откъм сирийска страна се чуват силни изстрели. Твърди се, че джихадистите от "Ислямска държава" напредвали към пограничното село Кобани.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!