Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун е готов лично да участва в преговорите за решаване на Кипърския въпрос

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Срещите на лидерите на двете кипърски общности с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в Ню Йорк се провеждат на фона на започналата преди седмица нова фаза на преговорите за решаване на Кипърския въпрос – на преговори по същество, която трябва да допринесе за преодоляване на разногласията между двете страни. Новият етап протича със съдействието на новия специален съветник на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос Еспен Барт Ейде. Ако в този етап се постигне напредък за намирането на цялостно и трайно решение за обединяването на Кипър, генералният секретар на международната организация ще подпомогне процеса с личното си участие.

Кипърският президент Никос Анастасиадис увери Бан Ки-мун в готовността на страната да работи за възможно най-скорошното решаване на Кипърския проблем. За да се постигне напредък обаче той очаква конкретни действия, включително от кипърските турци и от Турция.

Веднага сред срещата си с кипърския президент генералният секретар на ООН Бан Ки-мун разговаря и с новия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган. В официалното изявление бе посочено, че двамата са обсъдили ролята на Турция в подкрепа на преговорите по Кипърския въпрос.

Лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу ще се срещне с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в събота, 27-и септември. В изявление той вече се обяви за “твърди и интензивни преговори след Ню Йорк”. Ероглу повтори и искането си за “пътна карта” за преговорния процес, като обвини кипърската гръцка общност за забавянето му. Според него кипърската турска общност слага на масата на преговорите “разумни предложения”, докато  кипърската гръцка общност има “максималистичен подход”.

Готовност за подкрепа чрез лично участие в преговорния процес изрази и американският държавен секретар Джон Кери по време на срещата си с президента Анастасиадис. Възможно е той да посети Кипър, за да подпомогне процеса. В сряда кипърският държавен глава ще се срещне с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, а в петък – с американския вицепрезидент Джо Байдън.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!