Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо една трета от смъртните случаи в света са причинени от сърдечносъдови заболявания

| обновено на 24.09.14 в 18:00


Близо една трета от смъртните случаи в света са причинени от сърдечносъдови заболявания, съобщиха от Дружеството на каридолозите в България.

В Европа всяка година от сърдечносъдови заболявания умират над 4 милиона души. Основни проявления са коронарната болест на сърцето и инсултът. В България средно между 60 и 70 процента от всички смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания. Най-малко 80 на сто от преждевременните смъртни случаи от тези болести могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.

Доц. Иво Петров - председател на дружеството, каза: За съжаление, сърдечносъдовите заболявания продължават да са най-големият убиец в България, въпреки всички наши усилия. Не само в България, ние сме напред в тази насока, но по принцип сърдечносъдовите заболявания са най-големият убиец на нашето съвремие, без никакво съмнение

Според него "подмладяването" на заболяването е абсолютно закономерно и логично. Той посъветва:

Трябва да върнем българското дете и българския ученик към по-адекватен и по-натурален начин на живот, т.е. да ги откъснем от компютрите, от електронните игри, за да могат повече да спортуват, да имат здравословен начин на хранене.

Днес Дружеството на кардиолозите отбеляза Световния ден на сърцето. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!