Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабна спасителна операция провеждат кипърските власти в помощ на лодка с нелегални имигранти от Сирия

Снимка: Бранислава Бобанац

Мащабна спасителна операция провеждат кипърските власти в помощ на лодка с нелегални имигранти от Сирия, която бедства край бреговете на Кипър.

Плавателният съд е открит на около 50 морски мили югозападно от град Пафос, на западното крайбрежие на остров Кипър. Лодката е в опасност да потъне поради силните ветрове, които преобладават в района, и бурното море. Според информация от различни източници към момента на нея се намират между 50 и 300 имигранти, сред които жени и деца.

Сигналът за помощ е бил подаден рано тази сутрин. Координационният център за издирвания и спасителни операции на Кипър е мобилизирал компетентните органи и сили за спасяването на хората и операцията е в ход в момента.

Круизният кораб “Salamis Filoxenia”, който е плавал към Лимасол, е инструктиран да промени курса си и да се отправи в помощ към лодката. Очаква се той да пристигне на мястото на инцидента до обед. Два спасителни кораба са изпратени от пристанището на Лимасол. Близо до бедстващата лодка са също така танкер, плаващ под малтийски флаг, и товарен кораб. В действие влиза и патрулната лодка на пристанищната полиция, в режим на готовност са два хеликоптера.

Според информация от Министерството на отбраната на Кипър имигрантите ще бъдат транспортирани към пристанището в Лимасол.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!