Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камен Тошков: Получихме заслужена плесница заради КТБ

Снимка: БГНЕС

Заради ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) страната ни получи заслужена плесница от Европейската комисия. Така определи обявената наказателна процедура срещу България първият председател на банковия надзор у нас Камен Тошков. В интервю за "Хоризонт" той посочи, че решението на Брюксел е очаквана реакция

Очевидно е, че толкова много се забавихме в решаването на този въпрос, че предизвикахме тази реакция. Тя е очаквана, макар че някои от нашите хора смятаха, че ще мине, така - метър, а Европейската комисия си има ред, има си дисциплина. Аз в интерес на истината още от началото на кризата бях предложил една форма, която частично се използваше, вярно, че щеше да оскъпи депозитите на хората, които имаха до 100 хиляди евро в банката, но трябваше наистина да се осигури обществена подкрепа и всеки, който имаше нужда, да вземе от квесторите на банката, които назначиха, да вземем документ и във всяка една банка. Още по-добър пример може би беше да бъде в една държавна банка, примерно Банката за развитие или нещо друго, откъдето може да си ги получи своевременно. Защото имаше хора болни, имаше хора, които дължат пари и които имаха най-различни нужди. И това трябваше да се реши. Мудността дотам води и сме си получили заслужена плесница.

Според Камен Тошков има законови пречки, за да бъде решен въпросът според предписанията на Европейската комисия: 

Има пречки. Законови пречки има, защото не е съобразено всичко с европейските по стечение на обстоятелствата. Има и предположение, първото нещо, което трябваше да се приеме, докато още действаше Народното събрание, една промяна, която някои специалисти бяха предложили в правата на Фонда за гарантиране на депозитите и тогава Фондът трябваше да предприеме тази инициатива и да се разплати с хората, които имаха такива депозити. Има несъответствия, някои от тях са неизбежни, а някои от тях - просто мудност на ръководството на парламента.

В този момент нищо не може да помогне. Ако няма законна промяна, няма редовна форма. Преди да се обяви банката в неплатежоспособност, при липсата на законова уредба, нищо не може да се направи. Просто в момента върви т.нар. "протакане". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!