Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В състояние на подготовка за война е британската военновъздушна база “Акротири” в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В състояние на подготовка за война е британската военновъздушна база “Акротири” в Кипър, съобщи днес в. “Таймс”. “Зелена светлина” за започване на бомбардировките срещу групировката “Ислямска държава” премиерът Дейвид Камерън ще поиска от парламента в петък. От своя страна Кипър провежда консултации с партньорите си от Европейския съюз за преодоляването на заплахата от джихадистите.

“Акротири”, която е като непотопяем самолетоносач според в. “Таймс”, се подготвя да бъде основната база за въздушни удари на съюзниците срещу групировката “Ислямска държава”. В нея се намират около 2 500 военнослужещи и цивилни. През август в базата кацнаха бомбардировачи “Торнадо” от Кралските военно-въздушни сили на Великобритания като част от мисията за оказване на хуманитарна помощ на бежанците в Северен Ирак. Самолетите са оборудвани със специален радар, който дава възможност за изследвания на дълги и къси разстояния и получаване на инфрачервени изображения.

“Акротири” ще играе тази важна роля в близкоизточния конфликт, ако Обединеното кралство се включи в международните въздушни удари срещу групировката. Одобрение за участието на страната премиерът Дейвид Камерън ще поиска от Камарата на общините на извънредното й заседание в петък.

В същото време Кипър провежда консултации с партньорите си от Европейския съюз и иска да помогне за преодоляване на заплахата от “Ислямска държава”, съобщи днес министърът на отбраната на страната Христофорос Фокаидис. На този етап обаче той не коментира появилата се информация за бъдещо споразумение, с което Кипър да разреши на Франция да използва въздушната база на кипърската Национална гвардия “Андреас Папандреу” за атаки срещу джихадистите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!