Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийските мигранти, бедстващи край Кипър, вече са в бежански център

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 8-часови преговори и намеса на Специализирания отряд за борба с тероризма тази сутрин в Кипър завърши успешно мащабната операция, която кипърските власти проведоха за спасяването на над 340 мигранти от Сирия. Това е първият подобен инцидент край бреговете на Кипър с участието на голям брой незаконни имигранти, но правителството в Никозия се опасява от засилване на бежанската вълна към острова.

С напрежение, но без инциденти днес приключи продължилата почти 24 часа акция по спасяването край Кипър на 345 сирийски бежанци, сред които много жени и 52 деца. Това беше първата проверка за действия в подобна ситуация на кипърските власти.

Бежанците бяха открити в риболовен траулер, на около 50 морски мили югозападно от острова и в опасност поради лошите метеорологични условия в района. При пристигането си в четвъртък вечерта в пристанището в Лимасол обаче те отказаха да слязат от взелия ги на борда си круизен лайнер и настояха да бъдат изпратени в Италия, която е била първоначалната им дестинация и за където са платили по около 6000 долара на човек.

Представители на полицията и на имиграционната служба водиха преговори цяла нощ, но без успех. Към 05.00 часа сутринта се стигна до намеса на Специализирания отряд за борба с тероризма, след която бежанците бяха изведени от кораба без насилие и инциденти, като процесът приключи към 07.00 часа тази сутрин. След преминаването на процедури по регистрация и медицински прегледи бежанците се настаняват в приемен център в столицата Никозия.

Кипър мобилизира всичките си компетентни органи в мащабната спасителна операция. Министерства, агенции, служби, морски и въздушни сили, Гражданска защита, Червен кръст действаха координирано, за да изпълни страната международните си ангажименти и да окаже необходимата хуманитарна помощ.

Това е първият подобен инцидент край бреговете на Кипър с участието на голям брой нелегални имигранти. Правителството обаче се опасява от засилване на бежанския поток към острова.

Възможността за вълна от търсещи убежище в страната поради нестабилната обстановка в Близкия изток е сериозно предизвикателство пред Кипър, каза министърът на отбраната Христофорос Фокаидис.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!