Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Токът поскъпва заради изкуственото задържане на цената му досега

С актуализацията на бюджета се надявам да бъдат осигурени средства за най-неотложните дейности

Снимка: БГНЕС

Цената на тока се увеличава заради изкуственото й задържане досега вследствие на политическия натиск, заяви вицепремиерът по икономическа политика Екатерина Захариева. Запитана от журналисти какво освен поскъпване на тока предвижда правителството за спасяването на НЕК, тя отговори:

Терминът "поскъпване на ток" не е съвсем правилен, защото тук става въпрос за спасение и за възстановяване на някакви нормални цени чрез изкуственото понижаване цената на тока и след политическия натиск върху регулатора за задържане цената надолу. В никакъв случай хората не трябва да плащат за лошите проекти, които,  всичките знаем – "Белене", "Цанков камък", скъпите проекти, дали са лоши – е друга тема, но скъпите проекти, които са платени от бюджета на НЕК, това просто е малка част от разликата между това, което НЕК изкупува и е задължен да изкупува по договори, и това, което всъщност регулаторът му е определил да продава на потребителите, обясни Захариева.

В бюджета на пътната агенция не достигат 30 млн. лева, но чрез актуализацията е възможно да бъдат осигурени близо 17 млн. Така ще се осигурят средства за зимно поддържане на пътищата, съобщи Екатерина Захариева. Заради липсата на финансиране е спрян ремонтът на виадуктите по АМ "Тракия", тъй като задълженията към строителите са около 4 млн. лева: Виадуктите, които трябваше да бъдат ремонтирани спешно, ремонтирани са само в едно от платната. Дължим още средства на строителите за изпълнение на тези виадукти.

Също така 33 километра са в наистина ужасно състояние от автомагистралата. За съжаление също няма да може да стартира тази година ремонтът. Така или иначе се готви актуализация на бюджета, липсват и пари за зимно поддържане на пътищата. Те трябва да бъдат закърпени  най-големите дупки. Трябва да сме готови. С актуализацията на бюджета се надявам да бъдат осигурени средства за най-неотложните дейности.

Вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране откри международната годишна конференция "Устойчиво развитие на строителния сектор".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Еленко Божков

Еленко Божков: Увеличението на цената на тока може да се ограничи до 4 на сто

Според бившия член на ДКЕВР  Еленко Божков , ако няма увеличение на цената на тока, няма да има проблеми в системата за електроснабдяване.  Поредните глупости. Защо и как? Когато винаги ЕРП-тата са имали възможност да поддържат мрежите си, винаги..

публикувано на 26.09.14 в 13:19

Социално слабите ще бъдат компенсирани за увеличението на тока

Енергийните помощи ще бъдат увеличени с процента, с който ДКЕВР ще разреши повишаване цената на тока от 1-ви октомври. Това увери в Пловдив вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков.  Той уточни, че сега месечно се отпускат 65, 72 лв. и..

обновено на 26.09.14 в 13:46