Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават газовите сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започна вторият етап от сондажите за природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море. Резултатите от него имат ключово значение за реализацията на енергийната стратегия на страната.

След техническа подготовка през последните два дни, днес италиано-южнокорейският консорциум ENI/KOGAS започна проучвателните сондажи за природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море. Първата сонда бе спусната в участъка “Онасагорас”. В близките седмици, до началото на декември, се очакват първите резултати, съобщи днес енергийният министър на Кипър Георгиос Лакотрипис, който в четвъртък лично посети кораба-платформа на консорциума.

ENI/KOGAS има лиценз за сондажи в три блока, които са в района между Кипър и Ливан. По договор  той е задължен да пробие най-малко четири кладенци в рамките на период от 12 до 18 месеца.

С включването на италиано-южнокорейския консорциум започна вторият етап в проучването и разработването на кипърските газови находища. До момента в акваторията на страната работи само американската фирма “Нобъл Енерджи”. Откритите от нея залежи на природен газ в участъка “Афродита” - около 140 млрд. куб. метра, са единствените, потвърдени до момента, но перспективите за откриване на значителни количества от природното гориво в другите блокове са много обнадеждаващи.

Новият етап в газовите проучвания край Кипър е от особено значение, тъй като резултатите от него са ключови за реализацията на енергийните планове на страната. На базата на получените данни в следващите 6-12 месеца кипърското правителство трябва да вземе стратегически решения. Най-важното от тях е за изграждането на завода за втечнен газ на сушата, който ще даде възможност за експорт на енергоресурс към Европа. Той е приоритетна цел на правителството, но при недостатъчно количество природен газ ще се търси алтернативен вариант.

Работата на консорциума започна под наблюдение от разстояние от около 30 мили на турски военен кораб. От правителството на Кипър заявиха, че са взети всички необходими мерки да се гарантира сигурността на работата по газовите сондажи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!