Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път български и сръбски духовници отслужиха тържествена литургия за Свети Сава

Снимка: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново
За първи път български и сръбски духовници отслужиха заедно тържествена литургия за покровителя на сръбския народ Свети Сава. Това стана във възстановената средновековна църква, "Свети четиресет мъченици" във Велико Търново.

В храма и днес е запазен гробът на Свети Сава, починал в българската столица, припомня Соня Петрова от Великотърновския музей:  

Вероятно при участие в януарската служба Богоявление при хвърляне на кръста се е простудил. Заболява и ненадейно почива в столицата Търново, януари 1236 година, и по заповед на царя, Иван Асен Втори, той е погребан в царската гробница. Малко по-късно сръбската църква получава мощите на светеца и тържествено те са пренесени в Сърбия в манастира в Милешево.

Именно от този манастир са духовниците, църковният хор и миряните, дошли за литургията с български свещеници, каза Миро Лукич от посолството на Сърбия у нас:

Такива служби не е имало. Това е сега за пръв път. Всичко това се провежда по повод 800-годишнина от честването на съществуването на манастира Милешево.

Десетки търновци също дойдоха на литургията за светеца-покровител на сърбите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!