Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Воденов: Ранното пенсиониране за военни трябва да остане, но за някои категории

Снимка: БГНЕС


Ранно пенсиониране за военни трябва да остане, но за някои категории. Това е мнението на Тодор Воденов - председател на Национален синдикат „Отбрана” към КТ „Подкрепа” по повод предложението за прекратяване на ранното пенсиониране и на военните и полицаите. 

В момента в закона и за полиция, и за военни, действа положение, при което те могат да се пенсионират само с навършени 27 години стаж, без обвързване с възрастта. Ако в бъдеще бъде прието, решението би обвързало стаж и възраст, като беше преди почти година. И в тази ситуация обаче трябва да се внимава, предупреждава Тодор Воденов:

Трябва да има за всеки, който работи при тежки условия на труд. Затова трябва да бъде извършена оценка и да има ранно пенсиониране за тях, но не на всеки, а за тези, които работят, защото има хора, които да го наречем, носят униформа, но не работят при тежки условия.

Тодор Воденов обяснява, че новината е предизвикала безпокойство сред военните:

Хората се съпротивляват яростно - тези, които служат в поделенията, а не така наречените военни чиновници, които обаче не са малко, но които имат всички възможности да взимат решения и да влияят и, разбира се, вземат по-големи заплати. Не е редно тези, които не работят при тежки условия, да получават първа категория труд.

Засега решенията трябва да се търсят, но в рамките на обществен консенсус, след идването на редовното правителство, обобщава Воденов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!