Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна започна наказателно производство срещу Следствения комитет на Русия

Украинската главна прокуратура започна наказателно производство срещу длъжностни лица от Следствения комитет на Русия, който обвини властите в Киев в геноцид срещу рускоезичното население в Югозизточна Украйна.

Комитетът започва разследване за геноцид на рускоезичното население на териториите на Донецка и Луганска област, обяви говорителят на институцията Владимир Маркин:

Разследването е установило, че от 12-и април досега неустановени лица от висшето политическо и военно ръководство на Украйна, украинските въоръжените сили, Националната гвардия на Украйна и “Десен сектор” са издавали заповеди, насочени към пълното унищожаване на рускоговорещите граждани, живеещи на територията на Донецката и Луганската народна република.

По думите на Маркин използването на тежки оръжия и на авиация по време на конфликта е причинило смъртта на най-малко 2 500 души и унищожаването на над 500 сгради в Донецка и Луганска област.

В отговор на тези обвинения Главната прокуратура на Украйна започна наказателно производство срещу редица служители на Следствения комитет на Русия, като ги обвини в незаконна намеса в работата на украинските правоохранителни органи и в подпомагане на терористични организации. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!