Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО е против ново ограничаване на правата за пенсиониране

Снимка: Архив

Министерството на отбраната се обяви срещу призивите за въвеждане на пенсионна възраст за военните. Реакцията идва след обсъдена от Министерския съвет препоръка на ЕС за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране на всички работещи.

Рязко увеличаване на ранното пенсиониране сред военните, нарушаване на боеспособността на армията, намаляване на атрактивността на военната професия - това са последиците, които служебният министър Велизар Шаламанов изтъква. Тези ефекти вече бяха усетени при подобно ограничаване на правата за пенсиониране по време на правителството на ГЕРБ.
 За 14 години броят на военните е намалял от 110 000 на 29 000, което е доказателство, че това е най-реформираната система в страната, пише още Велизар Шаламанов до институциите. Той допълва, че промени трябва да бъдат направени само след като се вземе под внимание мнението на специален съвет, съставен от експерти в тази област към Министерството на отбраната. 
Преди близо две седмици само служебният вътрешен министър Йордан Бакалов изрази пред Министерския съвет своето несъгласие за отпадането на предсрочното пенсиониране. Предложението предизвика недоволство сред синдикатите на военни и полицаи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!