Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шаламанов: Въпросът за нов военен самолет не е предрешен

Велизар Шаламанов
Снимка: БГНЕС

Въпросът с придобиването на самолет за военната авиация не е предрешен. Сроковете обаче текат, предупреди военният министър Велизар Шаламанов. 

Служебното правителство вече одобри сроковете в документа за развитие на въоръжените ни сили до 2020-та - шест месеца за избор на типа изтребител, а до 2020 г. да не се ползват руски военни машини. Министър Шаламанов обясни:
От 2000-та година се говори за това, че има готов проект за изтребителите и досега той не е внесен в Министерския съвет, така че е крайно време да има срок и този срок е шест месеца, тече от миналата седмица.
Според плана армията трябва да се сдобие с нови изтребители. Вариант е и втора употреба, но и в двата случая става въпрос за инвестиции в милиони левове, които трябва да бъдат планирани от новия кабинет и одобрени от все още неформирания парламент. 
В България през последните двайсет и няколко години до колкото ми е известно, никога не са летяли повече от 4-5 изтребителя. Ако ние можем да придобием 8-10 многоцелеви изтребителя, България ще бъде поне четири-пет пъти в по-добро състояние.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!