Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловеч ще бъде открита пътуващата документална мултимедийна изложба "България 1944 - 1989 г. Забранена истина"

Снимка: община Ловеч

В Ловеч ще бъде открита пътуващата документална мултимедийна изложба "България 1944 - 1989 г. Забранена истина". Тя е проект на Берлинската възпоменателна библиотека за почитане паметта на жертвите на комунизма.

Изложбата разкрива факти и събития от годините на комунистическия режим у нас, за които рядко се говори. Тя проследява пътя на България след 9-и септември 1944-та г. Отразява влиянието, което оказват върху българското общество съпротивителните прояви на другите народи от Източна Европа, като революцията в Украйна през 1956-а г., Пражката пролет от 1968-а г., и дейността на полския свободен синдикат „Солидарност” през 80-те години на миналия век.

Експозицията ще бъде представена от д-р Марко Арндт, ръководител на бюрото на Фондация “Конрад Аденауер” в София, и от публициста - историк проф. Стоян Райчевски, който е автор на изложбата. В Ловеч ще бъде подредена във фоайето на Драматичния театър. Ще бъде показан и документален филм, в който свидетели на събитията и техни наследници разказват свои спомени от времето на комунизма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!