Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13-годишната Ана-Мария имала склонност да се съблича, твърдят от МОН, майката отрича

13-годишната Ана-Мария е имала склонност често да се събува, съблича и заголва. Това били признали родителите на детето на среща с ръководството на IV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София, заявиха от Министерството на образованието.

По думите на зам. министър а Ваня Кастрева детето спряло да посещава училището още на 19 септември, а едва на 27 септември се оплакало, по думите на майката, от "възрастен чичко". МОН обаче няма как да бъде арбитър - това е работа на полицията, подчертаха от просветното министерство.

В момента се извършват проверки от СДВР и Агенцията за закрила на детето, като още след постъпването на първата жалба сигналът на майката е на вниманието и на  институциите.

Майката отрече думите на Ваня Кастрева, че детето е склонно да се съблича. Жалби са подадени в училището, 6-о РПУ, районната прокуратура, МОН, Държавната агенция за закрила на детето.

Училището разполага и с камери в двора и коридорите и записите от тях в момента се преглеждат от СДВР.

До 10 октомври трябва да са готови резултатите от проверката по случая с детето от специализираното училище в София, съобщи министърът на образованието Румяна Коларова. В екипа са включени трима представители на министерството. Отделно и полицията работи по случая. Коларова добави, че подобни проблеми не могат да бъдат решени без взаимодействие с НПО и с Агенцията за закрила на детето.

От няколко седмици тя е поискала среща с представители на Националната мрежа за децата, за да бъдат обсъдени поредица от проблеми. Не мога да предприема мерки по конкретния казус, преди да съм наясно с фактите, заяви Коларова и призова за прецизност.

По думите й, поведенческите проблеми на детето са описани в училищния дневник, който се води от педагозите. Министърът отбеляза, че при такава чувствителна тема не може да се реагира бързо.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!