Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публикуваха наръчник по Европейската конвенция по правата на човека за неюристи

Министерството на правосъдието публикува „Наръчник по Европейската конвенция за правата на човека за неюристи“. Той е предоставен от Съвета на Европа  и преводът му на български  вече е достъпен на сайта на министерството в секция „Права на човека“, рубрика „Документи по права на човека“.

Документът съдържа лесно достъпна и синтезирана информация относно разпоредбите на Конвенцията, обяснения и примери от практиката на Европейския съд за правата на човека и за допуснати нарушения на Конвенцията, довели до осъдителни решения. Печатният тираж на изданието ще бъде предоставен на различни административни органи в София и страната, чиито служители имат пряк и ежедневен контакт с гражданите, в т.ч.  на институции, предоставящи грижи за уязвими лица.

Сред тях, специално внимание е обърнато на правоохранителните органи и в частност органите в системата на МВР, както и на служителите в местата за задържане и лишаване от свобода. Изданието се реализира в изпълнение на проект „Укрепване на националния капацитет за изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека" се финансира по Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 година.

Интервю с Милена Коцева, директор на Дирекция „Процесуално представителство на България пред Европейския съд по правата на човека” към Министерството на правосъдието. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!