Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ ще мине на пряко договаряне по въпроса за липсващите бебешки ваксини

| обновено на 09.10.14 в 18:31

Заради кризата с липсата на шествалентна ваксина за бебетата, родени след 1-ви юни 2014-а, Министерството на здравеопазването (МЗ) преминава към пряко договаряне с търговци на едро за доставка на 40 хиляди броя ваксини, съобщи министърът. Те ще са достатъчни за бебетата до края на 2014-а година.

 Министър Мирослав Ненков обясни: Имаме светлина в тунела. Взех решение да стъпя върху член 90 на закона за обществените поръчки, точка четвърта, който позволява при екстремна ситуация, каквато е тази без съмнение, да се пристъпи към директно договаряне, независимо от обжалването. Успяхме да намерим един обем ваксини, които ще бъдат доставени. Количеството ваксини, които ще се  доставят, шествалентната ще е някъде около 40 хиляди. Това количество ваксини до края на 2014 година ще бъде достатъчно за нашите бебета.

Тъй като кризата с ваксините може да продължи в началото на 2015 година, министерството подготвя обществена поръчка за осигуряване на ваксини за следващите три или четири години, подчерта Ненков:

Тъй като ние сключваме малки договори, кратки договори, защото едната година ваксините са в Здравната каса, другата година са в Министерство на здравеопазването, третата година пак са в Здравната каса, ние не можем да изградим по дългосрочна програма за нашата система за ваксиниране на нашите деца. Другите страни сключват две-тригодишни договори с производителите на ваксини и производителите ги включват в своите производствени планове. Ние с тези кратки срокове и непостоянство много затрудняваме производителите да ни търсят допълнителни дози.

Здравният министър призна, че Наредбата за промяна на имунизацзионния календар се бави по вина на екипа на министерството: Новият имунизационен календар ще даде свобода на следващото ръководство на Министерството на здравеопазването, ще даде свобода и на бизнеса да бъдат подбрани ваксини за нашите деца, такива каквито са налични.
 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!