Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината от младите двойки у нас не планират да имат деца

Снимка: Евелина Стоянова - БНР

Повече от половината млади двойки у нас не планират да имат деца - показват данните от проучване на тема "Съвременните двама“ за основните приоритети на двойките в България. Само една четвърт от младите хора с постоянен партньор имат деца.

Данните от изследването сочат, че моделът на семейството с едно дете се затвърждава. Две трети от двойките с деца имат по едно.

Проучването показва също, че създаването на семейство не е водещ приоритет за младите хора. Както партньорите без деца, така и тези с деца поставят кариерата на първо място. На второ е създаването на семейство, а за всеки 10-и основната цел е по-високото образование. За 54 на сто от младите двойки без деца семейството пречи на успешната кариера.

Според авторите на проучването е естествено в конкурентната трудова среда водещо да е желанието за личностно развитие, а решенията за брак и деца да се вземат от утвърдили се професионално хора. Изследователите отчитат и сложната икономическа ситуация и липсата на финансова стабилност, които допълнително влияят за промяната в семейния модел.

Изследването показва още, че ангажиментите на майката при отглеждането на децата са много повече, отколкото на бащата. Този модел изглежда не се приема единствено в столицата, където 75% от родителите смятат, че възпитанието на децата е споделена отговорност. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!