Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: С интервюто си във "Франкфуртер алгемайне цайтунг" помагам за добрите отношения между българския и руския народ

Снимка: БГНЕС

С интервюто си в германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" помагам за добрите отношения между българския и руския народ. Това каза президентът Росен Плевнелиев, след като за пореден път руската страна коментира неговите изказвания, определени като недопустими. В интервюто, публикувано на 4-ти октомври, Плевнелиев определи Русия като "националистическа и агресивна държава". 
Като български държавен глава, аз работя за добрите отношения и приятелството на българския и руския народ. Аз искам то да бъде дългосрочно, аз искам то да бъде на висотата на очакванията на двата народа за приятелство и дружба. Това означава да бъдат поставени отношенията между българския и руския народ на здрава основа, а най-здравата основа е истината, не пропагандната машина на една или друга институция, а истината. И аз вярвам, че с моето интервю във "Франкфуртер алгемайне цайтунг" аз помагам за добрите отношения между българския и руския народ, като казвам истината за действията на днешното руско управление в Крим и ще продължавам. Моята позиция е принципна, тя е непроменена и тя е защита на демократичните устои и ценности, които ще помогнат в дългосрочен аспект и на българския, и на руския народ да бъдат добри приятели.
Вчера официалният представител на руското външно министерство Александър Лукашевич остро критикува позицията на българския президент. Според него изказването на Плевнелиев пренебрегва вековните традиции на дружба и сътрудничество между братските народи на Русия и България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!