Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Росен Плевнелиев се обяви за по-стабилно присъствие на НАТО в Източна Европа и Черноморския регион

Снимка: БГНЕС

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев се обяви за по-стабилно присъствие на НАТО в Източна Европа и Черноморския регион. Държавният глава участва във форум за военната индустрия, в който български фирми се срещнаха с представители на агенти на Алианса и Европейския съюз.

Системата за колективна отбрана и изграждането на военни способности е без алтернатива, подчерта президентът, който в речта си пред участниците припомни и фактора "Русия":

Незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията на Югоизточна Украйна, осъществена от Русия с използване на широк аспект от възможности, военна сила, дипломатически маневри, икономически мерки, пропагандна война, информационна кампания, включително и кибератаки, е факт.

Президентът Росен Плевнелиев поиска от следващите правителства да имат последователна политика в прилагането на "Програма 2020" за развитие на въоръжените сили и подчерта, че за осигуряване на финансирането не е достатъчен бюджетът, но и сътрудничество с НАТО и ЕС.

Заместник генералният секретар на НАТО по отбранителната политика Хайнрих Браус каза, че Алиансът има нужда от България, като страна с морска граница с Русия, особено след анексирането на Крим. Браус даде висока оценка на намеренията за създаване на "Програма 2020".

Военният министър Велизар Шаламанов подчерта, че в близките месеци трябва да бъде въведена система за управление на проектите в армията, подобно на тази за европроектите:

Залагаме 20 процента от инвестициите да бъдат за малки проекти, инициирани от командирите на бригади и бази, които усъвършенстват техни текущи способности и решават важни проблеми на ежедневието, които естествено най-лесно и бързо могат да бъдат реализирани от нашата индустрия.

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов подчерта, че "План 2020" ще бъде стимул за българските фирми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!