Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС: Протестът срещу мандатите е протест срещу принципите на правовата държава

| обновено на 10.10.14 в 15:12
Снимка: БГНЕС
Протестът срещу разпределението на мандатите е протест срещу принципите на правовата държава. Това обявиха от ДПС по повод недоволството в Кюстендил, Дупница и Ямбол срещу получените от Движението допълнителни мандати, след разпределението на гласовете от чужбина.

ДПС припомня, че методиката за разпределение на мандатите е въведена още от 41-вото НС, когато управляваше ГЕРБ, и доразвита от БСП в досегашния парламент.

От ДПС припомнят съобщение до медиите, че методиката, известна като "формула на Хеър – Ниймайер", е възприета още с Изборния кодекс на ГЕРБ, и доразвита от БСП. ДПС изтъкват, че са предупреждавали и в двата Парламента за рисковете на тази формула: Затова не разбираме този вой от представители на ГЕРБ и БСП срещу собственото им творение.

От ДПС смятат, че след като реакции на партиите са насочени срещу собствения им закон, това е и реакция срещу принципите на правовата държава. Партията посочва и места, където методиката дава преимущество на АБВ и "Атака", с по-малко гласове.

Защо не е проблем и мандатът на АБВ във Видин и Смолян, а е проблем мандатът на Илия Илиев в Ямбол или Александър Методиев в Кюстендил, питат от партията. И уточняват, че в сравнение с предходните парламентарни избори ДПС не регистрира увеличаване на броя на получени гласове от чужбина.

Председателят на партията Лютви Местан обещава и нарочна пресконференция, която да коментира реакциите в Кюстендил, Габрово, Ямбол, които визират етническата принадлежност на избраните депутати.

В Габрово "Атака" организира протест срещу получения от ДПС депутатски мандат. От партийната организация изразиха недоволството си най-напред с писмо до ЦИК. Несъгласните с методиката за разпределение на мандатите посочват, че в Габровския избирателен район Движението за права и свободи събира 2931 гласа. Този резултат от вота нарежда ДПС на седма позиция. Протестът е насрочен за понеделник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!