Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиошоуто на ВВС зарадва хиляди зрители

Снимка: БГНЕС

Хиляди малки и големи се събраха на летище София за да наблюдават истинско авиошоу. Военновъздушните сили отвориха вратите за посетители. Празникът беше посветен на 102 години от създаването на военната ни авиация. На празника присъства и президентът Росен Плевнелиев.

Пилотът Радостин Люцканчев, който управлява изтребител СУ-25 на шоуто и стреля в бойна формация по земна цел, сподели преди шоуто:

Трябва да запалим искрицата за това, да бъдат част от нас след време и искрено се надявам след 10-15 или 20 години, ние да сме на Земята и да гледаме те какво могат да правят с новите машини.

Военните самолети, вертолети и най-вече изтребителите бяха главните атракции на авиошоуто на летище Враждебна. След като през май за празника на армията, самолетите не минаха на парада, този път в небето над София в продължение на 2 часа военните асове показваха майсторството си. Пред паркираните на летището машини се извиха опашки от чакащи и всички бяха доволни.

Командващият военно-въздушните сили генерал Румен Радев събра очите на зрителите с демонстрацията на фигурата "Кобра" с МИГ-29, която беше демонстрирана за първи път пред зрители в София. След като Радев слезе от изтребителя, всички ръкопляскаха на пилотите, а той благодари:

Авиацията не е само самолет. Нашите ВВС са носители на националния идеал. Те са национална гордост. Тези момчета носят националните идеали. Заслужават, това, което видяха днес




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!