Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2 хиляди души се включиха в Софийския маратон

Над 2000 души се включиха  в Софийския маратон. Повече от 1500 любители и близо 600 спортисти от 34 държави участваха в различните дистанции на бягането - 3, 8, 20 и 42 километра. 

Освен за първото място и за наградния фонд,  по софийските улици се бяга и за каузи. Сред участниците е Ваня Тотева от Асоциация Пулмонална хипертония и Елена Енева, която ще бяга за впърви път в живота си в подкрепа на "пепеудените деца":

Бягаме за хората с редки болести. Аз конкретно бягам за "пеперудените деца", защото един от ярките спомени след поставянето на диагнозата на сина ми, когато четях всички усложнения, които евентуално го очакват, беше, че може би ще има проблеми с ходенето. Тогава бях ужасена как детето ми нама да може да бяга. После, естествено, си казах, че много здрави хора не бягат. Но днес бяхам в името на тези деца, които може би искат, но поради физическото си състояние не могат.

Софийският маратон се провежда за трета година, този път в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на спорта през 2017г. Организатори на маратона са Столична община и Български олимпийски комитет в партньорство с Министерството на младежта и спорта.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!