Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Франкфурт на Майн започват "Европейските дни на културата на България"

Снимка: www.ecb.europa.eu
Емблематични творби от българската класика ще открият "Европейските дни на културата на България" тази вечер в Старата опера във Франкфурт на Майн, Германия. Проявата се организира по повод 135-ата годишнина на БНБ.

"Европейските дни на културата на България" започват с изпълнение на рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров, ръченица из сюитата "Тракийски танци" от Петко Стайнов и ария из операта "Момчил" на Любомир Пипков. Емблематичните български произведения ще звучат под диригентството на маестро Григор Паликаров. На една от най-престижните немски сцени за класическа музика на Alt Oper ще се представят както водещи солисти, така и млади таланти. Взискателната немска публика ще чуе изпълнения на пианиста Людмил Ангелов и мецосопраното Надя Кръстева

В програмата са включени и изпълнения на детския хор на БНР. Сред гвоздеите на българските културни дни във Франкфурт е изложбата "Светлината на буквите", посветена на наследството на светите братя Кирил и Методий. Проявите са под мотото "Пъстроцветната България".

Тази вечер се очаква залата с 2500 места да бъде изпълнена, а зрителите ще приветстват председателя на Европейската централна банка Марио Драги, управителя на БНБ Иван Искров, както и кмета на града-домакин Феликс Земелрот.

Ежегодно Европейската централна банка организира Дни на културата на страните-членки на Европейския съюз. Тази година е посветена на България и заради юбилея на държавния трезор. Честванията ще завършат на 12 декември с концерт на танцовия ансамбъл на Нешка Робева, който съчетава модерното с етнографските и културните традиции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!