Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още този месец Германия и Франция могат да изпратят дронове за наблюдение в Източна Украйна

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер очаква още този месец да бъде взето решение за изпращане на дронове за наблюдение в Източна Украйна. Съвместната германско-френска мисия ще бъде под егидата на ОССЕ и ще наблюдава спазването на примирието там.

Решаващото е как ОССЕ като цивилна организация ще приеме предложението за използване на дронове за охраняване на границата между Украйна и Русия. Дроновете ще изпълняват мирна мисия, но трябва да бъдат охранявани от военни части, заяви Щайнмайер след среща с френския си колега Лоран Фабиюс в Берлин. Германското военно министерство е готово да прати до 200 войници, които да охраняват дроновете.

Засега се чака отговорът на Русия. Москва има предимно технически въпроси към ОССЕ. На първо място това е до каква степен дроновете ще наблюдават и руска територия. Това е въпрос, на който ние можем да отговорим съвсем конкретно и да се придържаме стриктно към заявеното, каза Щайнмайер. Очаква се също така и Украйна да създаде правна рамка, в която подобна мисия ще е възможна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!