Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин изрази готовност за конструктивно сътрудничество със Запада

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин изрази готовност за конструктивно сътрудничество със Запада и предупреди за опасните последици, ако натискът срещу Русия продължи.

Опитите на Запада за натиск срещу Русия във връзка с украинската криза чрез едностранни, нелегитимни ограничителни мерки не спомагат за урегулиране на ситуацията в Украйна, а само усложняват диалога, заяви руският президент в интервю за сръбския вестник „Политика” в навечерието на своето посещение в Белград.

Владимир Путин
изразява надежда, че западните партньори ще осъзнаят колко безразсъдни са опитите да се шантажира Русия, а също така ще си припомнят какви последици може да има за стратегическата стабилност влошаването на отношенията между големите ядрени държави. 

В своето интервю руският лидер за пореден път посочва, че за постигането на мир в Украйна е необходим вътрешноукраински диалог с участието на всички политически сили и региони за да бъде обсъдено конституционното устройство на страната. Владимир Путин предупреждава и за опасността от възникването на проблеми при транзита през Украйна на руския природен газ към Европа.

Едно от очевидните решения е диверсификацията на маршрутите за доставка, посочва руският президент, имайки предвид строителството на газопровода "Южен поток". Русия е убедена, че този проект ще има значим принос за осигуряването на енергийната безопасност на Европа. Полза от него ще имат както Русия, така и европейските потребители, посочва Владимир Путин в интервюто си за сръбското издание. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!