Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хитлер и Путин сред най-важните исторически личности, сочи анкета в училища във Варна

Познават ли младите хора новата българска история и кои, според тях, са личностите най-важни за формирането й. Това трябва да установи анкета с ученици от цялата страна. Сред отговорите на децата в едно от елитните училища във Варна такива личности са Хитлер и Путин. 

Проф. Евелина Келбечева от Американския университет изнесе открити уроци по история пред ученици в Девня и  Варна.

Професор Келбечева уточни, че още не е обобщила данните от анкетите си с учениците от професионалната гимназия в Девня и математическата гимназия във Варна, но са ясни първите резултати.

В Девня над 60 човека поставиха Васил Левски на първо място. В математическата гимназия във Варна много отговори бяха дадени като Хитлер и Путин за най-важните исторически фигури. Държа да го кажа, това е черно на бяло.

А от българската история?

От българската история поставят Аспарух, Симеон, съвсем малко споменават Левски, някои Стамболов и Бойко Борисов.

Реакцията на учениците от математическата гимназия на факти от историята на България по време на тоталитаризма е показала, че те не само не ги знаят, но от родителите си са информирани, че по времето на Тодор Живков България е била просперираща държава. Според професор Келбечева, трябва спешно да се променят учебните планове, да се проведе реформа в учебното съдържание, в училищата да се преподава истинската история на България по време на тоталитаризма, както и по време на 25-те години преход у нас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!