Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите в МВР и затворите протестират срещу увеличението на възрастта им за пенсиониране

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицаи, пожарникари, служители в затворите и военни излизат на протест срещу орязването на социалните им права. Те са недоволни от идеята да се увеличи възрастта им за пенсиониране. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че подкрепя колегите си. 

Социалният министър в служебния кабинет добави, че въвеждането на възраст за пенсиониране в тези ведомства е в полза на работещите в тях.

Протестът е организиран от един от най-големите синдикати в МВР - синдикалната федерация на служителите в министерството. Синдикатите в МВР настояваха и за оставката на социалния министър Йордан Христосков. В същото време министър Йордан обясни, че възрастта за пенсиониране в силовите ведомства ще се определя в диалог със синдикатите. Тя ще е и различна за отделните длъжности: 
Въвеждането на възраст за пенсиониране в тези ведомства е в полза на работещите. Те, по този начин, могат да бъдат защитени срещу уволнение - в това число и на политическа основа. Освен това, за тях е много по-добре да работят до толкова, доколкото те преценят, че за съответните длъжности може да се фиксира възраст. 
Въпреки казаното от социалния министър, полицаите са категорични, че излизат днес на протести. Те обаче уточниха, че протестите им ще бъдат в рамките на разрешените форми от закона. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!