Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доживотен затвор за Николай Русинов заради смъртта на Яна

Николай Русинов - Чеци

Николай Русинов-Чеци получи доживотна присъда за смъртта на Яна Кръстева в Борисовата градина.

Софийският градски съд произнесе присъдата, която бе поискана от прокуратурата. Обвинението поиска доживотен затвор заради жестокостта на убийството и за това, че Яна е починала по думите на прокурора "в нечовешка болка и страдание".

Русинов трябва да заплати на семейството на Яна общо 300 хиляди лева. В последната си дума, той се оплака, че съдът не му е осигурил справедлив процес, както за него, така и за семейството на Яна, поради "силния обществен натиск". 

28-годишната Яна бе открита полугола, пребита до смърт в Борисовата градина в София на 10 юли 2011 година. Младата жена е била бита и удушена, часове след рок концерт на стадион "Българска армия" предната нощ. 

Процесът срещу Чеци започна на 31 януари 2013 година. Подсъдимият беше задържан в края на април 2012 година и оттогава е в ареста с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Според прокуратурата той умишлено е умъртвил Яна в съучастие с неизвестни лица, поради което бе поискано най-тежкото наказание.. 

Държавното обвинение се позова на десетките свидетели, които бяха разпитани по делото и чрез които се сглобяваше картината на нощта, в която 28-годишната жена и подсъдимият Николай Русинов. Държавното обвинение обори твърденията на Русинов, че сексът между двамата е бил доброволен, а Яна е останала жива на местопрестъплението.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!