Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудотворната икона на Света Богородица от Лопушанския манастир бе донесена във Видин

Освещаване на новата църква в Лопушанския манастир, Снимка: Полина Тодорова
Снимка: Полина Тодорова

Видинчани и гостите на града имат възможност да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица от Лопушанския манастир. Тя беше донесена във Видин и ще бъде изложена в катедралния храм "Свети Димитър" до следващия понеделник.

Иконата на Света Богородица, която е на повече от 300 години бе намерена зазидана в стените на храма в Лопушанския манастир в началото на тази година. Оттогава стотици вярващи от цялата страна посещават Светата обител, за да се помолят за здраве, утеха и благословение от Божията майка.

Днес по повод духовния празник на Видин - Димитровден, иконата пристигна в катедралния храм, който също ще отбележи своя празник на 26 октомври. Иконата бе посрещната от храмовото духовенство и десетки вярващи.

Иконата на Света Богородица ще остане във Видин за поклонение до 27 октомври - обясни епископ Поликар - викарий на Видинската митрополия. "През целия период храмът-катедрален ще бъде отворен от 8.00 до 18.00 часа. През това време всеки може да мине, да се поклони и да се благослови от честния образ на Божията майка".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!