Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вложители в КТБ обвиниха президента в пасивно поведение

Снимка: БГНЕС

В открито писмо, вложителите в КТБ обвиниха президента Росен Плевнелиев в пасивно поведение и го призоваха да свика незабавно Народното събрание, което да вземе необходимите решения в защита правата на спестителите.  
Като напомнят резултатите от разследването на евлропейския банков  орган, според който правата на вложителите в КТБ са нарушени от институциите в България, вложителите настояват президентът да прекрати "пасивното си поведение, което не го освобождава от отговорността, която носи". 

В писмото се призовава БНБ да отнеме лиценза на банката, ако тя се счита за специална, а последствията от неблагоприятното решение да поеме президентът, тъй като в момента управлява, назначено от него правителство. Вложителите предупреждават още, че ако продължи мълчаливата подкрепа за погазването на правата им, ще последва и настояване за оставката на президента. Те се позовават и на задължителните препоръки на европейския банков орган относно действията, които следва да бъдат предприети незабавно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!