Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: В така създалата се ситуация съм още по-тревожен за създаването на стабилно правителство

Миков: Договорихме се в бъдеще да продължим да обсъждаме конструктивно решенията за тежките проблеми

| обновено на 26.10.14 в 10:06
Снимка: БГНЕС

Договорихме се, че и в бъдеще ще продължим да обсъждаме откровено, конструктивно решенията за различни тежки проблеми, които стоят пред страната. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков след края на срещата му с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в сградата на Народното събрание.

На срещата обсъдихме развитието на консултациите в последните седмици и възможностите за формиране на стабилно правителство, от което България има нужда. Аз заявих нашата позиция, че сме в опозиция. Заявих, че ще бъдем достатъчно отговорни и конструктивни по отношение на тежките проблеми, които стоят пред страната и за които е необходимо проява на отговорност от всички политици и от всички политически сили. Високо оценявам споделените позиции по различни въпроси, свързани с банковата система, енергетиката, състоянието и изпълнението на държавния бюджет, каза още Миков. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че е предложил поста председател на Народното събрание на БСП, но лидерът на Левицата е отказал:

За съжаление така са подредени партиите в парламента, че дори и възможността за коалиция не би могло да носи т.нар. "стабилност". Знаете, че има смисъл да се направи правителство само ако е стабилно. Аз предложих на г-н Миков, включително и ако приемат поста председател на парламента, но той счита, че това би ги ангажирало много, при положение че пак са опозиция, просто за да има един баланс и да покажем, че този мандат, който има ГЕРБ, а на практика той се оказва единствен, и затова ние не го приемаме като наш мандат. В така създалата се ситуация съм още по-тревожен за създаването на стабилно правителство. Това, което говорихме с Реформаторския блок, ме кара да бъда скептик в създаването на стабилно правителство, защото и с реформаторите имаме малцинство.

Държа да кажа, че и Патриотичният фронт се държаха изключително отговорно. Предлагат да подпишем споразумение, което обаче без участие на техните лидери във властта не считам, че е достатъчно поемане на отговорност и като се има предвид, че БСП ще остане опозиция и това, което съм чул от Радан Кънев, че той иска да остане като шеф на парламентарна група, без да влиза в кабинет, при положение че Валери Симеонов и Красимир Каракачанов остават вътре в парламента и не участват в правителство – по никакъв начин не искам да ги обидя, но когато става въпрос за стабилност, личното участие е изключително важно и в един момент може да се окаже, че решенията, които ще бъдат взимани, могат да бъдат бламирани по всяко време, а и може подкрепата към кабинета да се оттегли във всеки един момент, защото в едно управление винаги може да се намери кусур, което не гарантира стабилност. Обсъдихме с г-н Миков утре или вторник, когато сме в парламента, да проведем една лидерска среща и всички тези неща да си ги изговорим. Зимата е много тежка, проблемите са много големи.

Борисов се обяви за нова среща на всички лидери на парламентарно представени партии: Те също трябва да кажат имат ли желание да отиваме на избори, или ще си правят политическата пропаганда в парламента на фона на това, което народът е избрал.

Борисов се обърна към "Реформаторите" и "Патриотичния фронт" да излъчат представители в кабинета. Лидерите на подкрепящите го партии трябва задължително да участват в него, смята Борисов:

Аз съм готов да подпиша на всички партии споделена програма. Споделената отговорност означава лидерите – вътре в правителството. Там се решават нещата. В противен случай е по-добре всички да останем в парламента, да излъчиме някакво тип "Орешарски" правителство. Заковаваме примерно 1-ви юли, за да има време "две в едно" да направим изборите – и парламентарните, и кметски, за да не харчим пари, и до тогава просто е нулево време или решаваме само наболелите проблеми.

ГЕРБ и БСП бяха единодушни, че първото, което новият парламент трябва да направи, е да се смени Управителния съвет на БНБ заради дългото бездействие по казуса КТБ. Борисов посочи, че няма кандидат за управител на Банката.

Всичко по закон е в ръцете на БНБ и те умишлено вече 3 месеца бездействат. Не мога да си представя, че 4,2 млрд. така ще се изпарят и всичко това в рамките на месец.

Следобед Националният съвет на БСП на закрито заседание ще обсъди позицията на партията дали да бъде в опозиция в новото Народно събрание, каквато заявка беше дадена веднага след изборите. 

Реформаторският блок ще обсъди предложения за ръководство на парламентарната си група и ще изготви правилника на депутатите от коалицията. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!