Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва беше почетена паметта на загиналите заложници в Театралния център на Дубровка

Снимка: Васко Михайлов

С траурна церемония в Москва беше почетена паметта на загиналите заложници по време на терористичното нападение в Театралния център на Дубровка. 

Изминаха 12 години от трагичните събития, довели до смъртта на 130 заложници. На 23 октомври 2002 година 50 чеченски терористи щурмуваха театъра на Дубровка по време на спектакъла „Норд-Ост”. Вътре в залата в този момент е имало над 900 души. Нападателите имаха едно единствено искане - руските войски незабавно да бъдат изтеглени от Чечения. След три дни безуспешни преговори с терористите руските специални части щурмуваха сградата на театъра, като преди това пуснаха вътре упойващ газ. По време на атаката бяха ликвидирани всички терористи, но загинаха и 130 заложници. Смята се, че именно тайнственият газ, чиято формула не беше разкрита, е пряката причина за големия брой жертви, тъй като медицинските екипи не са знаели как да му противодействат. Официалното разследване обаче не направи подобна връзка.

Тази сутрин пред театъра се събраха роднини и приятели на загиналите, бивши заложници и много граждани. В храма пред театъра беше отслужена заупокойна молитва. С минута мълчание беше почетена паметта на жертвите на терористичното нападение, а в небето бяха пуснати 130 бели балона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!