Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позлатена икона на Свети Димитър пренесе шествие във Велико Търново

Снимка: Катя Чорова

Позлатена икона на Свети Димитър  водеше празничното литийно шествие във Велико Търново. Тя беше изнесена от фондовете на Регионалния исторически музей за честването на Димитровден. Според Пламен Събев от музейния отдел "Християнско изкуство", иконата е от Тревненската школа, рисувана е в началото на 19 век, като е използван златен варак.

Иконата беше внесена в църквата "Свети Димитър Солунски", в която на Димитровден през 1185 година е обявено въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийското владичество. В словото си кметът Даниел Панов припомни, че  с въстанието  се полагат основите на Втората българска държава, а по-късно Търновград става столица.
В храма беше отслужен благодарствен молебен, а на миряните - раздаден курбан за здраве.

На Димитроден сливенци посрещат патронния празник на своя град.  Под Сините камъни вярват, че още преди легендарния Хаджи Димитър в Сливен се е родил Св. Димитър Сливенски - първият известен хайдутин, канонизиран за светец, след като е убит от турците. С тържествена церемония и Света литургия днес беше отбелязан партонният празник на Сливен. Голямата награда за литература и изкуство на Сливен, на името на Добри Чинтулов тази година получи поетесата Валентина Радинска.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!