Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите на кипърските банки в стрес тестовете потвърждават стабилизирането на финансовата система

Завършването на стрес тестовете бележи ново начало за банковата система на Кипър, след което можем да гледаме към бъдещето с оптимизъм, заяви управителят на Централната банка на Кипър Христала Георгаджи. Според нея резултатите са много положителни за икономиката на острова и показват успеха на всички действия и мерки, предприети след кризата от 2013-а година, когато банковият сектор на Кипър беше близо до колапс и страната бе принудена да вземе 10 млрд. евро спасителен заем от ЕС и МВФ.

Резултатите на кипърските банки потвърждават окончателното стабилизиране и възстановяване на доверието във финансовата система на Кипър, както и положителната перспектива за икономиката на страната, посочи в официално съобщение и Министерството на финансите.

Четири кредитни институции от Кипър бяха включени в проведените от Европейската централна банка стрес тестове. Три от тях преминаха успешно общоевропейския финансов изпит. Сред тях е и най-големият трезор в страната – Банката на Кипър, която след кризата от миналата година беше в режим на консолидация. След серия от мерки за укрепване на капиталовата й адекватност сега тя отчете капиталов излишък от 81 млн. евро. Стрес тестът беше неуспешен само за "Хеленик Банк", която регистрира дефицит от близо 176 млн. евро, но в момента е в процес на набиране на средства.

Финансовият министър на Кипър Харис Георгиадис посочи, че резултатите от стрес тестовете могат да доведат до по-бързо облекчаване на мерките за контрол върху банковите депозити, наложени заедно със спасителна програма през март 2013-а година. Последните ограничения върху движението на капитали извън страната ще бъдат премахнати в скоро време, заяви той.

Пред банковата система на Кипър сега остават две големи предизвикателства – големият размер на необслужваните кредити и намаляването на лихвените проценти, посочи още управителят на Централната банка Христала Георгаджи.

Успехът на кипърските банки е втората оптимистична новина за изпадналата в криза кипърска икономика в последните дни. В петък двете международни рейтингови агенции “Стандарт енд Пуърс” и “Фич” повишиха кредитния рейтинг на Кипър заради постигнатите добри бюджетни показатели. Според правителството това демонстрира международната увереност, че кипърската икономика се възстановява.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!