Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално бе открито 43-тото Народно събрание

| обновено на 27.10.14 в 14:47
Снимка: БГНЕС

Официално бе открито 43-тото Народно събрание. Съгласно Конституцията първото заседание на парламента бе открито от най-възрастния  народен представител - Стефан Данаилов.

В началото на словото си Данаилов изрази надежда този път да е по-добър орисник за бъдещето на този парламент:

Пъстър е букетът от партии, които изпратиха свои представители в тази зала. Много и различни са посоките на посланията, с които убеждавахме своите избиратели. Въпреки това аз се надявам, че мъдростта на народа ни ще ни помогне да мобилизираме и обединим мислите си в името на възраждането на неговото заслужено самочувствие. Трудното раждане на този парламент доказа, че сме занемарили много от принципите на така жадуваната демокрация и вече не може да отлагаме лечението на българския обществен живот. Длъжни сме честно да погледнем истината в очите и спешно да предложим най-важните стъпки по пътя към националното спасение. Така крачка по крачка да се опитаме да върнем доверието на хората, за да активираме тяхното участие в обществените процеси. Много хора още очакват от нас промяната, която им обещавахме всички. Младите търсят основание да се усъвършенстват и да останат в България. Възрастните хора – достойна отплата за труда си. Хората на бизнеса очакват гаранция за своята креативност и икономическа активност, а творците и хората на науката – простор за своето творческо вдъхновение. Ако в сърцата ни е останала дори капчица кръв, вярна на Кубратовия завет „Съединението прави силата“, трябва да обединим разум и сили, защото нищо не е по-важно от добруването на нацията ни и само общите ни усилия могат да дадат плодове за нейното бъдеще.

След словото на най-възрастния народен представител, депутатите положиха клетва да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа, след което подписаха клетвени листове. След клетвата в залата прозвучаха химна на Република България и този на Европейския съюз.

Президентът Росен Плевнелиев призова за реформи в страната, за да се повиши стандартът на живот. Нестабилността днес е най-голямата заплаха за България, смята той, заради което е важно да постигнем по-високо ниво на политическа и институционална стабилност.

Българските граждани искат да живеят достойно. За да повишим качеството на живот в страната, са необходими реформи, ефективни политики и институции, обърнати с лице към хората, а реалните проблеми  на държавата и обществото да съпътстват ежедневната ни работа, каза Плевнелиев пред депутатите. 

Вярвам, че парламентарната демокрация и многопартийната политическа система са най-стойностните постижения на българския преход. Не бива да си позволяваме да ерозира общественото доверие в тези ценности. Ако с поведението си подхранваме максимата "всички са маскари", отчуждаваме гражданите от политическото представителство, отслабваме институциите и блокираме развитието на демократичната държава. Само с разум и национално отговорен подход, с много повече работа и много по-малко скандали и безсмислено противопоставяне можем да бъдем полезни на обществото. Без значение дали харесваме резултатите от тези избори, ние сме длъжни да ги разчетем правилно и да намерим решенията, които народът очаква от нас. Българските граждани искат работеща държава, която гарантира справедливост, социална защита и спазването на правилата от всички, допълни държавният глава.

Много е възможно България да бъде управлявана от коалиции за много години напред, подчерта Росен Плевнелиев.

Това не е непременно лошо. Коалиционната култура е неразделна част от всяка демокрация. Нека заменим балканския с европейския подход. Не раздаване на постове или власт на всяка цена, а какво смислено има за вършене в държавата и кой е най-компетентен да го свърши. Вместо силните хора, нека изберем силните институции. Нека заложим на модерния патриотизъм, който ни учи да обичаме родината си и да се посветим на народа си. Нека се разграничим от криворазбрания национализъм, сеещ омраза към различния. Продължаването на реформите в съдебната ситема, енергетиката, образованието, здравеопазването, пенсионното осигуряване, начинът, по който се структурират и работят регулаторите, електронното управление, модерната инфраструктура, енергийната ефективност и диверсификация - това са стратегически важни задачи, по които вие нямате непреодолими различия, настоя президентът.

Плевнелиев настоя да излезе наяве целият модел "КТБ".

Модел на контрол върху държавни пари, обществени поръчки, медии, политици и институции. Моделът "КТБ" трябва да бъде разграден, а не въпроизведен отново, заяви държавният глава пред депутатите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!