Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва почитат паметта на жертвите на сталинските репресии

Снимка: Васко Михайлов
В Москва днес почитат паметта на жертвите на сталинските репресии през 30-те и 40-те години на миналия век. Акцията се нарича "Да върнем имената" и е организирана от правозащитната организация "Мемориал". 

Акцията се провежда в навечерието на 30-и октомври, обявен за Ден в памет на жертвите на политическите репресии. През целия ден в продължение на 12 часа стотици хора се редят на опашка и търпеливо чакат да им дойде редът, за да прочетат няколко имена от дългия списък на жертвите на Големия терор: Бюлер Волдемар Александрович на 42 години. Началник на Противовъздушната  отбрана на Москва, командир на бригада, разстрелян на 2.04.1938 г. Вечна памет на всички загинали от ръцете на престъпната държава. 

Хилядите имена на жертвите звучат днес на пл. "Лубянка" в Москва в непосредствена близост до сградата на бившето КГБ. Там се намира малко заградено място, където е мемориалът "Соловецки камък". Парчето гранит е доставено тук през 1991-ва година от едноименния лагер, където са лежали политическите противници на тоталитарния режим. По данни на правозащитната организация "Мемориал", само в периода от 1937-а до 1938-а г. в Москва са били разстреляни над 30 хиляди души. По време на Големия терор и масовите чистки в периода между 20-те до 50-те години на миналия век в Русия по политически причини са били осъдени над 52 милиона души, 6 милиона са били депортирани в лагери, а един милион са били разстреляни.

Акцията в памет на жертвите на сталинските репресии се и излъчва на живо в интернет на страницата на организацията "Мемориал" http://october29.ru/wp/live/


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!