Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюст на ген. Скобелев беше открит на тържествена церемония в Централния музей на руските въоръжени сили

Снимка: Васко Михайлов

Бюст на ген. Скобелев, който е дар от България за Москва, беше открит на тържествена церемония в Централния музей на руските въоръжени сили.

Бюстът беше поставен в създадената наскоро зала, посветена на руската императорска армия. В нея има отделна експозиция, разказваща за ген. Скобелев. Самият бюст е дарение от Военноисторическия музей в Плевен във връзка със 170-ата годишнина от рождението на Белия генерал. Според директора на музея доц. д-р Милко Аспарухов днешното cъбитие е своеобразен мост на приятелство между двата народа: Скобелев е емблематична фигура не само за България, но и за Русия. И тъй като градът герой Плевен има вече четири паметника, посветени на ген. Скобелев, мисля че за нас, плевенчани е изключително достойнство това, че днес поставихме първия бюст на Скобелев в Москва, който по един своеобразен начин заменя онзи паметник на Скобелев, разрушен тук през 1918-а година. Аз съм изключително горд от това събитие, каза за БНР доц. д-р Милко Аспарухов.

На церемонията в Централния музей на въоръжените сили в Москва присъстваха кметът на Плевен Димитър Стойков, както и посланикът на България в Русия Бойко Коцев, който заяви, че днешният акт е поредното доказателство, че многовековната дружба между народите на България и Русия, скрепена с кръвта на българските опълченци и руските войници, воювали рамо до рамо по време на руско-турската освободителна война, е нерушима. Изработването на бюста на ген. Скобелев е финансирано от форума “България-Русия”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!