Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Устойчиво правителство може да има само ако има ясно разписана програма за действие

Снимка: БТА

Малко преди началото на политическите консултации за проучвателен мандат президентът Росен Плевнелиев посочи, че на страната е необходимо правителство с ясно заявена подкрепа и програма за действие. 

Парламентът е мястото, където трябва да видим окончателната и успешна формула за съставянето на правителство, посочи президентът. Лично аз се надявам, че този парламент ще работи, ще намери устойчиво решение за правителство.

България има нужда от работещо правителство, защото има спешни въпроси и стратегически проблеми, които трябва да бъдат решени от 43-тото Народно събрание. Проблемът не е правителство на малцинството, необходима е ясна програма за действие.

Вярвам, че устойчиво правителство днес България може да има единствено и само ако има ясно разписана програма за действие и тази програма за действие да бъде конкретна. За мен трябва да бъде разписана по месеци, да бъде публична и да бъде посочено на всички в държавата коя партия какво подкрепя. Имаме нужда от реформи, които са плод на широк консенсус. Защо да не бъдат подкрепени от повече политически партии? Всички са за административна реформа. Всеки иска реформа в сектор "Сигурност", всеки иска да имаме по-добре работещи регулатори! Защо да не се подкрепят от всички? Същевременно, очевидно по някои важни въпроси ще има разногласие – данъчна политика, политика по отношение на държавните финанси, спасяване или оставяне на една банка да фалира. Нека и това да бъде така! В един парламент е добре да има разногласия, да има сблъсък на идеи, но не е добре да се програмира трайна нестабилност чрез липса на устойчив подход.

По време на Българско-австрийски бизнес форум държавният глава съобщи, че австрийската страна е потвърдила участието си в проекта за търсене и добив на газ в Българския черноморски шелф.

Където очакваме да стартира следваща фаза на проекта. Общата инвестиция е около 1,5 млрд. евро и ние сме оптимистично настроени, че в следващите 3 до 4 години България може да намери своите находища на своя собствен газ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!