Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия призна резултатите от изборите в Донбас

| обновено на 03.11.14 в 13:37
Снимка: Васко Михайлов

Русия обяви, че признава резултатите от изборитe в двете самопровъзгласили се Донецка и Луганска народна република.

Русия уважава волята на жителите на югоизточната част на Украйна, където избраните вчера представители получиха мандат за решаване на проблемите за възстановяване на нормалния живот в тези региони, се казва в изявление на външното министерство във връзка с изборите в Донецка и Луганска област. Москва подчертава също така, че отчитайки състоялите се избори, е важно да се предприемат активни мерки за насърчаване на диалога между централните украински власти и представителите на Донбас в съответствие с договореностите, постигнати в Минск.

В изявлението на външното министерство се посочва също така, че Русия и занапред е готова заедно с международните партньори да съдейства конструктивно за решаване на кризата в Украйна.

Руското външно министерство смята, че след изборите в Донбас сепаратистките лидери са получили достатъчно подкрепа да започнат диалог с властите в Киев и призова украинските управляващи да спрат военната офанзива в Източна Украйна. Позицията представи руският зам. външен министър Григорий Карасин в интервю за агенция ТАСС. По думите му само чрез диалог, основан на взаимно уважение, могат да се постигнат резултати в решаването на украинската криза.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ЕС и САЩ: Изборите в Донецк и Луганск са незаконни

Европейският съюз и САЩ отхвърлиха като незаконни вчерашните президентски и парламентарни избори в отцепилите се части на Източна Украйна.  Лидерите на сепаратистите в Донецк и Луганск - Александър Захарченко и Игор Плотницки , са избрани за..

обновено на 03.11.14 в 16:21