Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нафтогаз" започна да погасява натрупания дълг за доставките на газ от Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Нафтогаз Украйна" започна да погасява натрупания дълг за доставките на газ от Русия. Първата част от договорената по време на преговорите в Брюксел сума вече е получена, потвърдиха днес от "Газпром".

Руският газов гигант потвърди тази сутрин, че е получил от Украйна 1,45 милиарда долара, които представляват първия транш за изчистване на дълга. Официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов съобщи, че до края на годината "Нафтогаз Украйна" трябва да изплати още 1,65 милиарда долара и така да се издължи за направените по-рано през годината доставки.

Сумата беше договорена по време на тристранните преговори миналата седмица с посредничеството на ЕК, като Русия от своя страна намали цената със 100 долара за хиляда кубически метра до края на март догодина. Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви тогава, че Русия е готова да възобнови доставките на газ за Украйна в рамките на 48 часа, но само ако заявените количества бъдат предварително платени.

На 16-и юни "Газпром" спря доставките за Украйна заради натрупан дълг от няколко милиарда долара и задейства предвидената в двустранния договор клауза за авансово плащане. Очаква се Украйна да закупи до края на годината най-малко 4 милиарда кубически метра газ, за да осигури вътрешното потребление през зимата и да гарантира транзита към Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!